Messrs. Scheeps "Gideon" J.Koster Hzn. Yard Nos.161/2.

Pumping Arrangement.
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IT IS FURTHER SUBMITTED that copiles of the
correspondence of this case be forwarded to the Dusseldorf
Surveyors who should be asked to draw the attention of Messrs.
Deutz to the question of the number and capaclty of their

engine driven bilge pumps.
It should be pointed out that in cases such as

the present, the main engine driven bilge pump is one of the
essential pumping units and 1f the capacity of this pump
is less than 2/3 of the Rule capacity required for the vessel,
it will be necessary to fit an additional bilge pump.

It should be explained that although it is
desirable that the two bilge pumps, regquired by the Rules
for motor vessels having engines of 350 B.H.P. and under,
should each have the capacity required by Section 34, Clause
7 (b), it 1is recognised that in many cases where the
independent power pump is used for ballast purposes, it has
a comparatively large surplus capacity. It is not desirable,
however, that too great an allowance should be made on this
account, since a main engine driven pump of a capacity less
than required by the Rules, might be the only pump available
for bilge services in the event of the ballast pump being
out of commission. The reduection in the icapacity of the

main engine pump should not be greater than one third of the
Rule capacity.




In the case of motor vessels having engines
sbove 350 B.H.P., the two main engine bilge pumps may be

considered as one unit.
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5th April, 1938,




